myaa.jpg

Heop!

Tervetuloa Lukevan peikon sivuille! Täältä löydät kirjablogini ja tekemäni (vapaaehtoiset) käännöstyöt.

I Am Still Alive - Kate Alice Marshall

I Am Still Alive - Kate Alice Marshall

Murhamaratonin ensimmäisen kirjan tuosta aiemmin esittelemästäni pinkasta valitsi isäntä, ja arvasin kyllä mihin kirjaan valinta osuu. Kannessa on metsää, jo se yksinään riitti valinnan perusteeksi. Pakko tunnustaa, että vaikka valitsin kirjat pääasiassa sen perusteella, että kirjahyllyn esittelyvideollaan Lala kertoi kirjan olevan yksi lemppareistaan tai että hän rakasti jotakin näistä, niin kyllähän kannella on väliä. Yksi iso syy siihen, miksi eilen julkistamani P3-kamppis vähän jännittää. Pienkustantamoiden kansitaide kun ei yleensä ole hääppöistä.

Marshallin kirjan päähenkilö on Jess Cooper. Hänen äitinsä on menehtynyt auto-onnettomuudessa, joka jätti jälkensä myös Jessiin. Toinen Jessin jaloista ei toimi kunnolla ja hänellä on paljon kipuja. Hänellä on tiukka ohjelma, jonka mukaan hänen tulisi kuntouttaa itseään. Todennäköistä on, että hän ei kävele koskaan kunnolla. Sitten Jess kiskaistaan mukavasta kaupunkielämästään ja nuivasta sijaisperheestä isänsä luo - isän, jota hän ei ole tavannut ainakaan vuosikymmeneen - syvälle Kanadan erämaahan. Isä asuu yksin koirasutensa Bon kanssa pienessä, itse rakennetussa mökissä, ja melko pian Jessille käy selväksi, ettei isä ole pelkästään erakko, vaan myös paossa jotakin, tai jotakuta.

Teoksessa on trillerielementtejä kyllä, mutta niiden sijaan valtaosa kirjasta keskittyy Jessin selviytymiseen yksin Kanadan villissä luonnossa. Hän kertaa oppimiaan läksyjä ja pyrkii toimimaan niiden mukaan, mutta aina homma ei ole ihan ruusuilla tanssimista. Tätä lukiessani mietin, josko koko trillerikuvio oli edes tarpeellinen. Tarpeeksi jännitystä saadaan aikaan jo pelkästään Jessin kamppailulla luonnonvoimia vastaan. Jess ja Bo ovat mainio pari, ja olin mielissäni siitä, että liikuntarajoitteinen päähenkilö todella säilytti vammansa halki kirjan eikä kokenut minkään sortin ihmeparantumista.

Kirjan taso heikkeni loppua kohti, kun (mielestäni) tarpeeton trillerilisä piti saada käärityksi pakettiin. Pidin siitä, ettei Marshall ollut kirjoittanut päähenkilöstään Katnissia, vaan pitäytyi siinä, että Jess on tosiaan 16-vuotias ja kaupungissa kasvanut. Hän ei ole kaikkivoipa ja kokoaan paljon voimakkaampi, eikä hän pysty ihmeisiin. Hän on sinnikäs ja sisukas kyllä, mutta säilyttää silti inhimillisyytensä halki teoksen. Ilman tuota trillerisettiä tämä olisi ollut todella hyvä, hyvin kirjoitettu selviytymistarina paljolti Jack Londonin Erämaan kutsun hengessä, mutta ympätty jännärielementti tekee tästä vähän turhan tukkoisan.

Kesäkuun pienkustantamo: Vaskikirjat

Peikko pienten puolella -kampanja