myaa.jpg

Heop!

Tervetuloa Lukevan peikon sivuille! Täältä löydät kirjablogini ja tekemäni (vapaaehtoiset) käännöstyöt.

Kesäkuun pienkustantamo: Vaskikirjat

Peikko pienten puolella -kamppiksen ensimmäinen pienkustantaja oli aika helppo valinta. Koko homma sai alkunsa Vaskikirjojen Facebook-julkaisusta, joten tuntuu oikealta, että Vaskikirjat olisi ensimmäinen esiteltävä pienkustantamo.

Vaskikirjat on vuonna 2007 perustettu pienkustantamo, joka keskittyy fantasian ja spefin julkaisemiseen. Lähetin kustantamon omistajalle ja ainokaiselle vakituiselle työntekijälle Erkka Leppäselle kysymyksiä, joihin hän ystävällisesti vastasi. Haastattelu löytyy tästä alta. Huikean iso jättikiitos Erkalle vastauksista! <3

Sähköpostihaastattelun lisäksi tein Vaskikirjoilta tilauksen, jonka loppusummaksi tuli 78,50€. Vaskikirjoilla ei ole vielä verkkokauppaa, vaan tilaukset tehdään sähköpostitse. Kirjojen hinnat sisältävät postikulut ja alv:n, joten niiltä osin ei tarvitse pelätä lisäkuluja. Tarkemmin kerron tilauksestani sen saavuttua. Sitä varten kannattaa jo nyt laittaa seurantaan Lukevan peikon youtube-kanava. ;) (Juu tiedän, siellä on ollut aika hiljaista, mutta paljon on ideoita ja aktivoitumista luvassa!)

Iso kiitos tässä kohtaa myös Kirsin kirjanurkalle ja Kirsille, jonka vuonna 2013 kirjoittama teksti pienkustantamoista auttoi luomaan edes jonkinlaista ennakkokuvaa tästä skenestä, jos niin voi edes sanoa. Kirsi olet ihana. <3

Haastattelussa Erkka Leppänen, Vaskikirjat

Erkka Leppänen, Vaskikirjojen ylläpitävä voima, kertoisitko itsestäsi jotain?

- Olen viisikymppinen ikuinen nörtti, jolle kirjat ja kaikenlaiset tarinat ovat aina olleet tärkeitä. Olen lukenut paljon, pelannut roolipelejä runsaasti ja kirjoitellut hieman itsekin. Oman kustantamon perustin 12 vuotta sitten, kun työttömänä kaipasin jotain tekemistä ja minulla oli vanhoja säästöjä.

Ennen oman kustantamon perustamista, olitko kouluttautunut alalle vai minkälaisin taustatiedoin ryhdyit toimeen?

- Minulla on maisterin paperit Tampereen yliopistosta, jossa pääaineeni oli informaatiotutkimus, joten minulla on kirjastonhoitajan pätevyys. Vakituista kirjastoalan työtä en kuitenkaan koskaan ole saanut. Kustantamon perustamiseen valmistauduin suorittamalla yrittäjäntutkinnon, jossa opetettiin yrityksen pyörittämiseen liittyviä käytännön asioita.

Vaskikirjojen sivuilla sinut nimetään kustantamon ainoaksi työntekijäksi. Mistä tavallinen työpäiväsi koostuu?

- Kustantajan työ on enimmäkseen koordinoimista. Päivät vaihtelevat sen mukaan, onko jokin aikaa vievä projekti kesken. Jos jokin uusi kirja on ilmestymässä lähiaikoina, sitä pitää oikolukea ja hioa. Jos kirjatilauksia on tullut, paketoin ja postitan kirjoja. Aina välillä on pidettävä yhteyttä agentteihin, kääntäjiin, graafikoihin, kirjailijoihin, jälleenmyyjiin ja milloin keneenkin. Jotain lukemista on aina tarjolla. Jos on aikaa ja inspiraatiota, kirjoitan itse. On kyllä sellaisiakin päiviä, jolloin ei ole mitään varsinaisesti työhön liittyvää tekemistä, ja silloin voi ottaa rennosti.

Onko Vaskikirjoilla toimistoa tai muuta omaa fyysistä tilaa, vai pyöritätkö toimintaa kotoa käsin?

- Vaskikirjat on täysin olohuonefirma, eli mitään muuta fyysistä tilaa ei ole.

Vaskikirjat osallistuu kautta Suomen järjestettäviin tapahtumiin kuten Ropeconiin, Traconiin ja Finnconiin. Oletko itse tapahtumissa yleensä paikalla? Mikä tapahtumiin osallistumisessa on parasta?

- Vaskikirjat tosiaan osallistuu mahdollisuuksien mukaan coneihin, mutta ainoastaan Finncon on ollut sellainen tapahtuma, jossa Vaskikirjat on ollut läsnä joka vuosi olemassaolonsa ajan. Jos Vaskikirjat on mukana, silloin siellä olen myös minä, koska Vaskikirjoilla ei ole käytettävissä muita pöytäpäivystäjiä kuin satunnaisesti. Tapahtumat ovat mukavia, koska niissä voi paitsi myydä kirjoja myös tavata sellaisia muilta paikkakunnilta olevia tuttavia, joita ei muuten näkisi. Finnconiin kyllä osallistuisin, vaikkei minulla olisi mitään myytävääkään.

Voiko sinuun olla yhteydessä, jos haluaisi auttaa esimerkiksi conissa pöytävahtina?

- Varsinaiselle pöytävahdille tuskin on tarvetta, sillä väliaikaisia tuuraajia on kyllä yleensä ollut tiedossa jo ennakolta. Mutta muuten myyntipöydän luokse voi totta kai pysähtyä juttelemaan ja vaihtelemaan kuulumisia ja mielipiteitä.

En tiedä kirjankustannusalasta yhtään mitään. Osaatko kertoa, miten kirjasta saadut tuotot jakautuvat, kun kyseessä on pienkustantamo?

- Jos käy niin onnellisesti, että kirja myy voitolle, silloin kustantamo saa tuotosta suurimman osan ja osa menee kirjailijalle tai hänen agentilleen. Valitettavasti vain ei ole mikään itsestäänselvyys, että kirja myy voitolle. Käännöskirjoissa kulut ovat huomattavat, koska maksuja menee agentille, kääntäjälle, kansitaitelijalle ja kirjapainolle tuhansia euroja usein jo ennen kuin yhtään kirjaa on myyty. Suomalaisten kirjojen kohdalla on yleensä paremmat mahdollisuudet saada kulut takaisin, mutta sekin usein edellyttää joustavuutta kirjailijan taholta.

Paljonko kirjan täytyisi suunnilleen myydä, että se myisi voitolle?

- Viime aikoina olen hinnoitellut käännöskirjat siten, että noin 75% kirjoista täytyisi saada myydyksi, jotta ollaan omillaan. 400 kirjan painoksesta pitäisi siis myydä 300. Suomalaisten kirjojen kohdalla vaatimus on hieman alhaisempi, koska kulutkin ovat vähäisemmät (ei käännöspalkkiota eikä ennakkomaksuja).

Millä perustein päätät, mitä aiot julkaista, ja voiko sinulle ehdottaa teoksia käännettäväksi ja julkaistavaksi?

- Useimmat kustannuspäätökset olen tehnyt oman makuni mukaisesti. Jos löydän jonkin vanhan, kiinnostavan kirjan, tutustun siihen paremmin, ja jos se edelleen vaikuttaa kiinnostavalta ja on muutenkin sopiva Vaskikirjoille, otan sen ohjelmaan. Aika moni kirja on päätynyt kustannusohjelmaan myös kääntäjien suositusten perusteella. Otan kyllä mielelläni vastaan ehdotuksia keneltä tahansa, ja jotkin julkaisut ovat tosiaan olleet alun perin lukijoiden suosittelemia.

Minkä koet olevan työssäsi kaikkein parasta? Entä pahinta?

- Parasta on, että saa tehdä työtä kirjojen parissa ja tuntea tekevänsä hyvää kulttuurityötä. Positiivista on myös, että työ on itsenäistä, kukaan ei ole määräilemässä, saa itse määrätä aikataulunsa ja tekemisensä ja tehdä kaiken itse. Huonoa on, että työ on yksinäistä, rahallisesti huonosti palkitsevaa ja että joutuu tekemään kaiken itse.

Yritin löytää kattavaa listausta kotimaisista pienkustantamoista. Kirjastot.fi:llä on lista kaikista kustantamoista (niin suurista kuin pienistäkin), mutta muutoin ajantasaista ja kattavaa infoa on hankala löytää. Olisiko sinulla jotain vinkkiä siihen, miten kuluttaja löytäisi pienkustantamot parhaiten?

- En usko, että kattavaa listaa on olemassakaan. Pienkustantamoja on oikeasti Suomessa satoja – monet sellaisia, että julkaisevat vain omistajansa omakustanteita. Itse tunnen parhaiten spefiin keskittyneet pienkustantamot, joilla on ollut mukavasti keskinäistä yhteistyötä. (Näemme toisemme enemmän yhteistyökumppaneina kuin kilpailijoina.) Hyvä tapa löytää ne on tulla Finnconiin, jossa kaikilla on yleensä ollut oma myyntipöytä.

Miten tavallinen pulliainen voisi auttaa pienkustantamoiden tilannetta Suomessa?

- Tylyä kyllä ainoa asia, josta on konkreettista apua, on raha. Kirjoja on kannattavaa julkaista vain, jos niitä ostetaan, eikä kustannustoiminta ole harrastusta tai hyväntekeväisyyttä, vaan liiketoimintaa. Mutta jos rahaa ei ole käytettävissä, toki on apua, jos kustantamon olemassaolosta kerrotaan kavereille ja esitetään hankintatoivomuksia kirjastoihin ja joulupukille.

Mikä on sellainen kirja, jonka haluaisit kaikkien lukevan?

- Vain yhden kirjan suositteleminen on ylivoimainen tehtävä. Omia lempikirjojani ovat olleet fantasian vanhat ja uudet klassikot, kuten Tolkienin ”Taru Sormusten herrasta” ja Martinin ”Tulen ja jään laulu”. Suosikkeihini kuuluvat myös Waltarin ”Sinuhe egyptiläinen” ja Le Guinin ”Osattomien planeetta”. Noin yleisesti ottaen pidän hyvistä tarinoista riippumatta siitä, mihin genreen, aikaan ja paikkaan ne sijoittuvat.

Minkä pienkustantamon toivoisit minun esittelevän heinäkuussa?

- En haluaisi mainita vain yhtä. Tässä kaikki muistamani suomalaiset spekulatiiviseen fiktioon keskittyvät pienkustantamot, jotka ansaitsevat tulla mainituksi: Osuuskumma, Kirjava (joka on ainoa menestystarina tässä joukossa), Nysalor, Kuoriaiskirjat, Aavetaajuus (sekä kauppa että kustantaja), Varjo Kustannus, Helmivyö… Saattaa olla, että unohdin jotain, mutta tästä joukosta voit varmaan valita seuraavan.

Kontakti - S/S Urst

Kontakti - S/S Urst

I Am Still Alive - Kate Alice Marshall

I Am Still Alive - Kate Alice Marshall