myaa.jpg

Heop!

Tervetuloa Lukevan peikon sivuille! Täältä löydät kirjablogini ja tekemäni (vapaaehtoiset) käännöstyöt.

Kontakti - S/S Urst

Kontakti - S/S Urst

kontakti.jpg

Salla Simukan ja Siri Kolun yhteistyön tuloksena syntynyt Kontakti aloittaa trilleritrilogian, ja on heidän ensimmäinen yhteinen aikuistenromaaninsa. Olen lukenut molemmilta vain nuortenkirjoja, Sallalta enemmän kuin Siriltä, joten kun Kontakti viime vuoden Hel-YA:ssa julkistettiin, kohahdin muun yleisön mukana. Sitten kun leidit vielä vannoivat ja vakuuttivat, että "tätä kirjaa et sitten muuten voi hyvällä tahdollakaan vinkata nuorille", niin kyllähän se rupesi syyhyttämään, pakko se on myöntää.

Toukokuussa uutisvirtaani pompsahtikin sitten mainos Kontaktista ja riensin (kuvainnollisesti) tarkastamaan kirjan tilanteen helmetistä. Tuolloin kirjaan oli 54 varausta, joten ei toivoakaan, että olisin saanut sen sillä punaisella sekunnilla käsiini. Niinpä ostin äänikirjan, koska kuinkas muuten.

S/S Urstin Kontakti oli ensimmäinen suomenkielinen äänikirja, jonka olen koskaan kuunnellut, joten en tiedä, tuppaavatko suomenkieliset äänikirjat nyt vain olemaan jotenkin koneellisesti luetun kuuloisia, vai oliko tämä jonkinlainen tyylivalinta, mutta sanottakoon se suoraan: en tykännyt. Otavan tuottaman äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi, jolla on henkevä, selkeä ääni. Kontakti ei ole kuitenkaan kirja, jota voi lukea irtaantuneesti ja etäältä, sillä koko teos on kuin kesällä iholle helmeilevä hiki, tilaa-antamaton, kutittava ja ennen kaikkea iholla.

Lisäksi luulen ja uskon, että kirjassa käytetyistä tyylikeinoista moni menettää tehonsa, kun se luetaan näin mekaanisesti. En ole fyysistä kappaletta vielä päässyt pläräämään, mutta sattumoisin juttelin Sirin kanssa, joka sanoi, että kirjassa on mm. kirjainlistoja. En olisi äänikirjan perusteella osannut arvata, että on. Lisäksi tehokeinona käytetty toisto, joka olisi varmasti toiminut tekstissä, tuntui lähinnä ärsyttävältä, kun joku toisi samaa sanaa tai lausetta korvaan useamman kerran.

Äänikirja oli siis pettymys, mutta sisällöllisesti Kontakti on mainio.

Stella ja Ursa ovat adoptiosisaret, joilla on syvä, voisi sanoa jopa mystinen yhteys. Välirikon vuoksi he ovat olleet vuosikausia erossa toisistaan, mutta nyt isän kuolema tuo heidät jälleen yhteen. He epäilevät, ettei isän kuolema ollut ihan luonnollinen.

Tiesin totta kai, että kyseessä on trilogian avausosa, ja sellaisena Kontakti toimii todella hyvin. Ensimmäinen kirja perehtyy esittelemään trilogian avainhenkilöt, Stellan ja Ursan, sekä heidän historiaansa ja nykyhetkeään. Kirjassa on kauttaaltaan tiivis tunnelma, joka tuntuu vähän siltä, kuin lukija seisoisi keskellä kirjan tapahtumia näkymättömänä seuraajana, tapahtumien kääriytyessä auki ympärillä. Sitä on hanakala kuvailla sanoin, mutta tapahtumat on kuvattu hyvin läheltä, kuin tarkalla zoomilla. Sellainen fiilis minulle tästä jäi.

Mitä nyt sitten tulee tuohon nuorille suosittelemiseen, jonka mainitsin tuolla alussa, niin joo, ei. Tämä kuuluu siihen settiin jonka äiti laittaa kirjahyllyyn eikä tee elettäkään sen suuntaan kun nuori tulee kysymään lukuvinkkejä. Sitten joku kesäloman päivä nuori selaa hyllyä itsekseen, törmää tähän, ja saa lukukokemuksen, josta ei puhuta perheen kesken. Huh, poskia kuumottaa vieläkin.

Kesäkuun pienkustantamo: Vaskikirjat