myaa.jpg

Heop!

Tervetuloa Lukevan peikon sivuille! Täältä löydät kirjablogini ja tekemäni (vapaaehtoiset) käännöstyöt.

Runoilija X - Elizabeth Acevedo

Runoilija X - Elizabeth Acevedo

Meillä töissä iski jonkinmoinen työaikareformi, jonka tuloksena jokaisella työntekijällä on työpäivässään vähintään muutama tunti aikaa sisätöille, eli sellaiseen työhön, joka ei sisällä asiakaspalvelua. Kirjavinkkarina toki käytän nämä tilaisuudet aina mahdollisuuksien mukaan lukemiseen, sillä vaikka meillä Vantaalla kirjavinkkauksiin saa pari etäpäivää per lukukausi, ei se kuitenkaan riitä ajantasaisen ja kattavan paketin kokoamiseen millään. Luettavaa ilmestyy niin paljon, että työksi muuttunut harrastus väistämättäkin liukuu omalle vapaa-ajalle. Siksipä onkin hyvä, että näitä ns. “luppotunteja” voi käyttää töissä lukemiseen.

Nappasin korkeaksi kasvaneesta lukupinostani Runoilija X:n, Elizabeth Acevedon säeromaanin, jollaisia olen aikaisemmin lukenut vain yhden, Sarah Crossanin Yhden. En ole koskaan erityisemmin pitänyt runoudesta, mutta on pari runotyyppiä, joista ihan oikeasti nautin. Toinen on tämä melko uusi säeromaani, joita on nyt hiljalleen alkanut ilmestyä enemmän, ja toinen on spoken word -runous, josta yksi vaikuttavimmista esimerkeistä on Sarah Kayn If I Should Have a Daughter.

Runoilija X kertoo Xiomara Batistasta, 15-vuotiaasta oppilaasta, jonka kotona vallitsee tiukka katolilainen kuri, ja josta äiti yrittää parhaansa mukaan leipoa nunnaa. Xiomaran kaksoisveli Xavier on täysin toista maata kuin Xiomara ja poikana totta kai vanhempien suosikki. Xiomara on kookas ja muodoiltaan rehevä, hän herättää huomiota pojissa haluamattaankin. Hän on oppinut kovasuiseksi ja paksunahkaiseksi, eikä hän päästä ketään asiattomasti käyttäytyvää pälkähästä. Xiomara, tai X, kuten häntä kirjassa kutsutaan, saa synttärilahjaksi veljeltään muistikirjan, johon hän alkaa kirjoittaa ylös ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

Runoilija X kertoo nuoren naisen vallankumouksesta omassa yhteisössään, paljon Angie Thomasin Viha jonka kylvät -teoksen hengessä. Xiomaran vanhemmat ovat Dominikaanisesta tasavallasta, mutta asuvat Yhdysvalloissa, New Yorkin Harlemissa. Xiomaran on joko taivuttava kiihkouskovaisen äitinsä tahtoon tai noustava vastustamaan kaikkea, mihin hänet on vauvasta saakka kasvatettu, vaikka se sitten tarkoittaisi perheestä erkaantumista.

Pidin tästä romaanista ihan todella paljon. Se on muotonsa vuoksi nopealukuinen, eivätkä vaikeatkaan tilanteet jää vellomaan pitkiksi ajoiksi, sillä tilaa sellaiseen ei ole. Pidin X:n asenteesta ja siitä, kuinka hänen hahmonsa kehittyy kirjan myötä muuttumatta kuitenkaan täysin toiseksi. Pidin siitä, että kirjassa käsitellään nuorten elämään tyypillisesti kuuluvia asioita, huumekokeiluja, seksuaalisuutta, kaverisuhteita ja oman paikan hakemista tavalla, joka ei tee mistään näistä sen suurempaa numeroa kuin ne jo ovat. X on varautunut ihmisiä kohtaan, mutta yksi kerrallaan hän laskee ihmisiä lähelleen ja huomaa, ettei se ehkä olekaan niin kamalaa.

Yksi toisaalta hieman häiritsevä ja toisaalta aitoutta tuova tekijä oli kirjassa käytetty espanja. Suurin osa oikeasti merkityksellisistä lauseista ja pätkistä oli käännetty kyllä suomeksikin, mutta osa lausumista oli jätetty kääntämättä. Niinpä luin tätä kirjaa google translate välilehdessä jatkuvasti auki, jotta pystyin tarvittaessa tarkistamaan, mitä jokin sana tarkoitti.

Kaikenkaikkiaan todella oivallinen lukukokemus ja siitä siis neljä tähteä! <3

Dekkariviikko &amp; Murhamaraton 10.-16.6.2019!

Dekkariviikko & Murhamaraton 10.-16.6.2019!

Dekkariviikko tulee, oletko valmis?!